Uspešno: že tretja razstava Geodetskih instrumentov na Slovenskem

Ob 200-letnici začetka nastajanja zemljiškega katastra je Gorenjski muzej s sodelovanjem z Dolenjskim muzejem odprl razstavo z naslovom Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem 26. maja 2017 v prostorih Mestne hiše v Kranju.

Zelo velik uspeh. Tretja razstava v štirih mesecih ob 200-letnici začetka nastajanja zemljiškega katastra.

Tokrat je Gorenjski muzej s sodelovanjem z Dolenjskim muzejem odprl razstavo z naslovom “Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem ” 26.maja 2017 v prostorih Mestne hiše v Kranju.

Letos slovenski geodeti praznujemo častitljivo obletnico in sicer 200 let zemljiškega  katastra na Slovenskem. Zemljiški kataster ni samo evidenca podatkov, ampak se v ozadju skriva tudi merska tehnologija in oprema, ki je bila uporabljena za meritve, da se je evidenca lahko vzpostavila.
Del praznovanja te obletnice je tudi razstava geodetskih instrumentov in opreme, ki prikazuje 200 letni razvoj. Če bi teh 200 let razvoja zelo skrčili oziroma skrajšali, bi ga lahko najlepše prikazali z dvema elementoma, to je merska mizica in GNSS sprejemnik z anteno, kar je prikazano na razstavi kot prvi eksponat.

mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije je predstavil, da tehnologija, tudi geodetska, ni samoumevna, kot se na prvi pogled zdi danes. Zaradi njene lahke dostopnosti, ampak se v ozadju skrivajo leta in tudi stoletja znanja, izumov in razvoja geodetske stroke ter drugih strok, ki so z geodezijo na tak ali drugačen način povezana. Opisno in slikovno je del naše bogate geodetske tehnične dediščine predstavljen v monografiji “Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem”.

g. Anton Kupic, direktor Geodetske uprave Republike Slovenije je predstavil, da z današnjo otvoritvijo razstave lahko spremljamo s čim so merili parcele naši predniki, pa vse do danes, s čem jih merimo danes.
Na sami razstavi je predstavljen del inštrumentov, ki najbolje predstavljajo časovno obdobje. Obnova inštrumentov in knjiga v kateri so podrobno opisani instrumenti je rezultat ljubiteljskega – visoko profesionalnega sodelavca mag. Janeza Slaka.
mag. Janez Slak je vrsto let zbiral inštrumente, v arhivih in kleteh geodetskih pisarn ter pri raznih podjetjih. V njihovo restavriranje in dokumentiranje je vložil ogromno svojega prostega časa.

g.Anton Kupic se je tudi zahvalil Gorenjskemu in Dolenjskemu muzeju, ki so v geodetskih inštrumentih videli zanimivost za širši  krog javnosti.
“Saj kot lastnik nepremičnin je zanimivo videti s čim je bila izmerjena svoja parcela.”

 

Anton Kupic, direktor Geodetske uprave Republike Slovenije mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije

 

Več informacij o sami razstavi lahko preberete na spletni strani Gorenjskega muzeja