Ljubljana – Postavitev geodetske točke

Dne 23. decembra 2017, točno 200 let po tem, ko je avstrijski cesar Franc I podpisal Zakon o zemljiškem davku, s katerim se je začela sistematična izmera vseh dežel avstrijskega dela nekdanje monarhije, to je tudi večinski del slovenskega ozemlja smo se geodeti zbrali v središču Ljubljane.

Na križišču med Cankarjevo in Slovensko cesto je namreč  potekala simbolična postavitev geodetske točke, tako imenovane univerzalne mestne geodetske točke oziroma točke povezovanja.

Ob nazorni demonstraciji merjenj iz obdobja pred 200 leti, predstavitvijo instrumenta iz tistega obdobja – merske mizice in načina meritev, so nam kolegi uprizorili delo takratnih zemljemercev.

Pomemben tehnološki preskok v geodetski opremi pa predstavlja razvoj instrumentarija. V nadaljevanju sta bila predstavljena tudi najnovejši elektronski teodolit za merjenje kotov in dolžin ter globalni navigacijski satelitski sistem, ki neposredno podaja koordinate položaja, kjer je nameščen.

Ob nagovoru predsednika Zveze geodetov Slovenije mag. Blaža Mozetiča, predstavnika Mestne občine Ljubljana, Dejana Crneka ter prof.dr. Bojana Stoparja, predstojnika Oddelka za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani smo razmišljali, kam vse lahko uvrstimo našo stroko in uporabnosti le te.

Ob zaključku prireditve smo si zaželeli lepe praznike in srečno novo leto 2018.