Slavnostna akademija Zveze geodetov Slovenije

173A3502

Slavnostna akademija Zveze geodetov Slovenije v obeležitev 5. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov

Zveza geodetov Slovenije je organizirala v četrtek 3. marca 2016 slavnostno akademijo v počastitev 5. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov

pod častnim pokroviteljstvom  predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja  organizirata Zveza Geodetov Slovenije in Celjsko geodetsko društvo v počastitev 5. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov slavnostno akademijo v četrtek 3. marca v Laškem. V petek 4. marca je potekal strokovni posvet v okviru 44. geodetskega dneva z naslovom »Zemljovid za dobro odločanje«.

Soorganizatorji 44.geodetskega dneva in Menno Jan Kraak

ZGS
Tomaž Petek , sekretar naGURS, Dominik Bovha, direktor GZC, Željko Obradović, generalni direktor Geodetske uprave federacije BiH,
Andrej Mesner, GIZ GI, doc.dr.Božena Lipej,GIZ GI,
Rafael Bohak, predsednik CGD, Anton Kupic, generalni direktor GURS,
Milan Brajnik, direktor GIS,
državna sekretarka Lidija Stebernak, MOP, doc.dr. Dušan Petrovič, UL FGG,
prof.dr.Menno-Jan Kraak, predsednik Mednarodnega kartografskega združenja ICA, Nizozemska, mag.Erna Flogie Dolinar, generalna sekretarka ZGS,
Jožef Horvat, poslanec državnega zbora RS, predsednik Odbora za zunanjo politiko,
mag.Blaž Mozetič, predsednik ZGS

Državna sekretarka Lidija Stebernak na Ministrstvu  za okolje in prostor je odprla slavnostno akademijo ob 5. evropskem dnevu geodetov in geoinformatikov.

Na prireditvi je bil kot častni gost prisoten tudi predsednik Mednarodnega kartografskega združenja prof.dr. Menno-Jan Kraak, ki je podelil nagrado za najboljšo risbo na svetu učencu Andražu Umku z OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika.

Letošnja slavnostna akademija ob 5. evropskem dnevu geodetov in geoinformatikov ter ob mednarodnem letu kart je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slavnostna akademija je bila tudi otvoritveni dogodek 44. geodetskega dneva, ki letos poteka pod sloganom »Zemljovid za dobro odločanje«.

Rdeča nit dogodka je bil tako »zemljovid«, ki se z razvojem družbe in predvsem tehnologij skozi zgodovino spreminja. Pomen kakovostnih prostorskih podatkov ostaja skozi zgodovino na zelo visoki ravni.

Državna sekretarka Lidija Stebernak je v svojem govoru poudarila, da je Ministrstvo za okolje in prostor skupaj z Geodetsko upravo, ki je organ v sestavi ministrstva, odgovorno za vzdrževanje najbolj obsežnih nizov prostorskih podatkov državne javne uprave, zato je naravno, da Geodetska uprava ob podpori ministrstva prevzema vlogo koordinatorja na področju državne prostorske podatkovne infrastrukture in pri implementacije evropske direktive INSPIRE.

Ministrstvo podpira pobude in projekte, ki so namenjeni izboljševanju kakovosti prostorskih podatkov, povezljivosti različnih podatkovnih zbirk in dostopnosti teh podatkov. Prav z namenom usklajenega in kakovostnega upravljanja s prostorom ter učinkovitega gospodarjenja z nepremičninami bo ministrstvo pristojno za prostor, skupaj z Geodetsko upravo, v finančni perspektivi 2014-2020 izvedlo program projektov eProstor.

Predsednik Zveze geodetov Slovenije mag. Blaž Mozetič je poudaril vlogo geodetov pri izdelavi kakovostnih zemljovidov za odločevalce. Med gosti akademije je bil tudi podjetnik Duško Kos -Studio Moderna, ki je podal podjetniški pogled na odločitve in širši prostor.

Slavnostni gost je bil tudi prof.dr. Menno-Jan Kraak, ki je predstavil aktivnosti Mednarodnega kartografskega združenja ob mednarodnem letu kart, ki poteka pod sloganom we maps.

V luči trenutnih družbenih razmer v svetu, je bila še toliko bolj aktualna risba z naslovom »Ves svet je na isti ladji«, ki so jo lani na mednarodni konferenci v Riu de Janeiru izbrali za zmagovalno v kategoriji otrok od šest do osem let. Na slavnostni akademiji je
prof.dr. Menno-Jan Kraak predsednik Mednarodnega kartografskega združenja osebno priznanje podelil Andražu Umku iz Vrhnike.

Zveza geodetov Slovenije je podelila plaketo za življenjsko delo dr.Radošu Šumradi in plaketo za izredne zasluge pa tudi Celjskemu geodetskemu društvu.

173A3991

Dominik Bovha, direktor GZC, Rafael Bohak, predsednik CGD, Matevž Domajnko, Frauenhofer Institut ITn, Nemčija,
doc.dr. Dušan Petrovič, UL FGG , mag.Erna Flogie Dolinar, generalna sekretarka ZGS, mag.Blaž Mozetič, predsednik ZGS,
Anton Kupic, generalni direktor GURS, prof.dr.Menno-Jan Kraak, predsednik Mednarodnega kartografskega združenja ICA, Nizozemska,
prof. Miljenko Lapajne, Fakulteta za geodezijo, Hrvaška, dr.ing.habil.Frank Gielsdorf, dipl.ing.Bernd Aschoff (Technet Gmbh, Nemčija)

Predavatelji:

državna sekretarka Lidija Stebernak

državna sekretarka Lidija Stebernak, Ministrstvo za okolje in prostor

mag.Blaž Mozetič

mag.Blaž Mozetič, predsednik Zveze Geodetov Slovenije

Duško Kos studio Moderna

Duško Kos, STUDIO MODERNA

Menno Jan Kraak

prof.dr.Menno-Jan Kraak, predsednik Mednarodnega kartografskega združenja
International Cartographic Association, Nizozemska

Podelitev priznanj:

Podelitev priznanj Celjsko geodetsko društvo

Rafael Bohak, Celjsko geodetsko društvo plaketo za izredne zasluge

Andražu Umku podeli nagrado Menno Jan Kraak za nagrajeno kartografsko risbo

Predsednik Mednarodnega kartografskega združenja  prof.dr. Menno-Jan Kraak,

Nagrajena kartografska risba dr. Dušan Petrovič Menno Jan Kraak mentorica Katja Glavič Andraž Umek in mag. Blaž Mozetič

Nagrajena kartografska risba doc.dr. Dušan Petrovič, prof.dr.Menno-Jan Kraak,
mentorica Katja Glavič, Andraž Umek in mag. Blaž Mozetič

GZC ZGS UL FGG Izvajalci CGD

Predstavniki GZC, CGD, UL FGG, Izvajalci, ZGS

avtor vseh fotografij je Mladen Stanojevič

Slavnostna akademija je z razstavo na temo »Zemljovid za dobro odločanje« povezano s kartami,
predstavila pomen in raznolikost kart.

razstava 14p

avtor fotografije: Primož Kozmus

Pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

organizirata Zveza Geodetov Slovenije in Celjsko geodetsko društvo v počastitev

5. evropskega dneva geodetov in geoinformatikov slavnostno akademijo v četrtek

3. marca v Laškem. V petek 4. marca bo potekal strokovni posvet v okviru 44.

geodetskega dneva z naslovom »Zemljovid za dobro odločanje«.